Det var en fransk psykiater, Leon Chertok, som arrangerade den första världskonferensen på temat psykosomatisk obstetrik och gynekologi, i Paris 1962. Man samlade obstetriker, psykiatriker, psykologer, barnmorskor, anestesiologer, barnläkare m. fl. yrkeskategorier. Under en tredje konferensen på detta tema, i London 1971, möttes en liten grupp eldsjälar och enades om att skapa en internationell förening. Det var professor Norman Morris, dr Leon Chertok, dr Myriam de Senarciens och professor Niles Newton som senare utarbetade stadgarna för International Society of Psychosomatik Obstetrics and Gynaecology (ISPOG). De definierade målen med föreningen var som följer:
- To promote the study of psychosomatic problems in obstetrics and gynaecology
- To organise, prepare and join international meetings on subjects in psychosomatic obstetrics and gynaecology
- To advance the knowledge and status of the members of the Society
Dessa mål står kvar idag, med tillägg av att man vill uppmuntra bildandet av fler nationella föreningen samt sprida kunskap bl.a. med hjälp av en internationell vetenskaplig tidskrift, Journal of Psychosomatik Obstetrics and Gynaecology (JPOG). En styrelse (Executive Committee) sköter arbetet mellan de internationella konferenserna vart tredje år, då man kallar till en General Assembly där alla medlemmar kan delta. Idag har ISPOG 16 medlemsländer spridda över hela världen. ISPOG’s första internationella konferens tog plats i Tel Aviv 1974.
Det var i slutet på 1980-talet som vår svenska förening under ISPOG’s paraply bildades formellt. Man valde namnet Svensk förening för Psykosocial Obstetrik och Gynekologi. Gynekologerna Ingrid Ursing, Sture Cullhed och Kajsa Sundström hörde till grundarna, liksom nämnde Nils Uddenberg. Psykologen och psykoterapeuten Ingegerd Wirtberg och KK-kuratorn (sedermera professorn) Ann Lalos kom att bli viktiga för den unga föreningen med dess multidisciplinära inriktning. Snart kom gynekologen Barbro Areskoug-Wijma, pionjär inom psykosocial forskning och undervisning, och psykologen Klaas Wijma med i arbetet. Klaas tjänstgjorde även som General Secretary i ISPOG under ett antal år.
Gynekologen Ingrid Ursing hade varit med på kongressen 1974 tillsammans med psykiatrikern Nils Uddenberg, som forskade om föräldraskap, och barnmorskan Signe Jansson, pionjär inom psykoprofylax. De internationella kontakterna som Ingrid fått underlättade fortsatt engagemang inom ISPOG och vid ett möte i Brasilien försvarade hon SFPOG’s önskan om att genomföra ISPOG-kongressen 1992. Ett omfattande förarbete tillsammans med Kajsa Sundström, Ann Lalos, Ingegerd Wirtberg och Stina Barany ledde till en mycket inspirerande och lärorik kongress, som t.o.m. gick med vinst. En stiftelse skötte om vinstpengarna, som i flera år delades ut som resestipendium till medlemmar i SFPOG. Ingrid Ursing ledde kongressen och tillträdde därefter som ISPOG’s president.
SFPOG gav ut en medlemstidning fram till in på 2000-talet. Vi gjorde post-utskick till medlemmarna två gånger om året. Så småningom kunde alltmer kommunikation ske digitalt. Styrelsemötena hölls vanligen i Ingrid Ursings kök på Söder i Stockholm och vi kinesade hos varann. Vi lagade mat till varann och hade trevligt. Vid enstaka tillfällen möttes vi i Umeå, i Göteborg eller i Skåne.
Att samarbeta över yrkesgränser med fokus på både klinisk erfarenhet och forskning inom psykosocial obstetrik och gynekologi var och har fortsatt att vara viktigt för SFPOG. Det årliga symposiet har återkommit sedan 1992. Se listan under Symposium!